Spaghetti alla carbonara



Sekretem tej potrawy jest prostota. Im bardziej próbujemy skomplikować carbonarę, tym gorszy otrzymujemy efekt.

Nawet rodowici rzymianie nie są zgodni co do jednej kanonicznej wersji swojej potrawy. Poszczególne przepisy różnią się między sobą serem, jajkami, przyprawami, ale najwięcej dyskusji wywołuje obecność śmietany. Pierwotna wersja carbonary nie zawierała śmietany, jednak z czasem wiele osób zaczęło ją dodawać, zwiększając energetyczność i kremowy charakter sosu. Teraz śmietana ma tylu zwolenników, co i przeciwników. Odrobinę dodają nawet niektórzy włoscy kucharze, choć większość z nich zakłada jednak, że śmietany nie powinno być.

Składniki

250 g makaronu spaghetti
100 g boczku
2 żółtka
100 g drobno tartego parmezanu
sól, pieprz

Sposób przygotowania
Ponieważ przygotowanie sosu nie zajmuje wiele czasu, równocześnie stawiamy wodę na makaron. Na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Podsmażamy, pozwalając, by wytopiło się nieco tłuszczu. W miseczce rozmącamy żółtka, dodajemy tarty parmezan lub nieco pikantniejsze pecorino, a także sporo pieprzu.
Ugotowany i odsączony makaron wrzucamy na patelnię z podsmażonym boczkiem. Zdejmujemy z ognia. I od razu dolewamy żółtka z serem, dokładnie mieszamy. W carbonarze chodzi o to, by żółtka ogrzały się od gorącego makaronu i boczku, ale nie ścięły się. Na koniec można dodać jeszcze trochę pieprzu, niektórzy przed podaniem posypują jeszcze posiekaną natką.