Saltimbocca alla romana



Te kotlety cielęce z szynką i szałwią należą do najsłynniejszych dań kuchni rzymskiej. I słusznie! Są proste do przygotowania, a ich smak zniewala.

Drobnym problemem może być zgromadzenie odpowiednich produktów. Choć w internecie aż się roi od przepisów na saltimboccę z kurczaka, oryginalnie należy przygotować kilka plastrów cielęciny. Do tego włoska szynka surowa i szałwia. Reszta to już drobiazgi obecne w każdym domu. Składniki:
1 plaster cielęciny na osobę
1-2 plastry prosciutto crudo na każdy plaster mięsa
1-2 listki szałwii na każdy plaster mięsa
1-2 łyżki masła
kilka łyżek białego wina
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  • Cielęcinę pokroić na plastry, każdy z nich rozbić lekko, położyć na nim jeden duży lub dwa mniejsze plastry szynki oraz listki szałwii.
  • Każdy listek przypiąć wraz z szynką wykałaczką do mięsa, co ułatwi jego smażenie.
  • Na patelni roztopić masło, lekko podsmażyć kotlet z obu stron.
  • Dodać wino, doprawić solą i pieprzem, dosmażyć na małym ogniu przez kilka minut, aż mięso dojdzie do siebie.
  • Mięso wyłożyć na talerz i polać go sosem maślano-winnym, który doskonale podkreśli wszystkie smaki tego dania. Podawać z ziemniakami lub warzywami o niezbyt intensywnym aromacie, np. groszkiem lub marchewką.