Penne all'arrabbiata


Arrabbiata jest charakterna, to nie podlega dyskusji. Dobra wiadomość jest taka, że to Ty decydujesz, ile charakteru będzie miała. W tego typu przepisach wszystko zależy od tego, kto ma dostęp do garnka…



Składniki:
  • Makaron penne – tyle, ile potrzebujesz, żeby poczuć się najedzona i szczęśliwa. Zwykle w przepisie podaje się 250 g na 2 osoby, ale to sprawa bardzo indywidualna. Ja taką porcję zjadam sama i wciąż czuję niedosyt, ale makaronożercy tak mają.
  • Sos pomidorowy – puszka pomidorów krojonych w sosie lub kilka świeżych pomidorów (obranych ze skórki, pozbawionych środków i pokrojonych w kostkę).
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa
  • Pikantna papryczka – ilość i ostrość wedle uznania
  • Tarty ser pecorino romano i natka pietruszki (nieobowiązkowo)

Sposób przygotowania:
Pokrojony drobno czosnek oraz papryczkę podsmażyć na oliwie (niektórzy zalecają, by czosnek i papryczkę zostawić w całości, a po podsmażeniu zdjąć je z patelni, aby pozostała tylko aromatyzowana oliwa. Ja wolę zostawić). Dodać pomidory, przesmażyć. Dodać ugotowany makaron, wymieszać, zdjąć z ognia. W wersji najbardziej klasycznej, nałożyć na talerz i zjeść. W wersji mniej tradycyjnej dodać jeszcze tarty ser i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Po czym nałożyć i zjeść – to pozostaje niezmienne bez względu na to, jaką wersję przygotowujemy.

Smacznego!